Meer dan de helft van alle huishoudens heeft een hond als huisdier. In totaal leven er in Nederland ongeveer 2,2 miljoen honden. Hiervan heeft ongeveer 50% van de honden last van overgewicht. Naast de beweging die de hond dagelijks krijgt, heeft de voeding hier grote invloed op. De juiste voeding in combinatie met voldoende beweging zorgt ervoor dat een hond gezond kan leven. Vanwege de vele tanden en de darmflora kan de hond gerekend worden tot omnivoor, wat inhoudt dat het een alleseter is. Van nature jagen honden op wilde beesten zoals konijnen, eenden en vogeltjes. Aangezien honden in Nederland enkel als huisdier worden gehouden, zijn ze aangewezen op het voedsel dat ze van hun baasje krijgen. Het is dus erg belangrijk dat je als baasje de juiste voeding geeft aan jouw trouwe viervoeter.

Kant- en klare dierenvoeding

Van nature schrijven dierenartsen altijd droge brokken of natvoeding voor aan de hond. Het droogvoer van Henry Schein is een voorbeeld van deze aanbevolen dierenvoeding. Doordat droogvoer weinig water bevat is het erg geschikt om de gehele dag in de bak te laten staan. Zo kan de hond zelf bepalen wanneer het zijn eten nuttigt. Desalniettemin is het aan te raden de hond op vaste tijdstippen eten te geven. Hiermee leert hij wanneer hij wel en niet mag eten en zal het beestje minder gaan bedelen. Natvoeding kan daarentegen veel smakelijker ervaren worden door de hond, helemaal als het kort wordt opgewarmd in de magnetron. Deze voeding moet wel in één keer opgegeten worden.

Zelf bereide dierenvoeding

Naast alle kant- en klare maaltijden voor honden als droge brokken, natvoeding of iets dergelijk zijn er ook genoeg huishoudens die zelf hun maaltijden voor honden bereiden. Zelf geef ik mijn hond altijd een combinatie van beide. Ik geef hem bijvoorbeeld zelf gebakken kipfilet met droge brokken. Zo krijgt hij iets lekkers maar tevens ook gezonds binnen. Mijn hond is dol op mensenvoedsel en daarom probeer ik hem ook zo veel mogelijk menselijk voedsel te geven. Belangrijk is dat je hierbij heel goed let op de hoeveelheid slechte stoffen die in bepaald menselijk voedsel zitten. Te veel zout kan voor een hond erg slecht zijn. Daarnaast mogen er ook niet te veel suikers in zitten aangezien dit een slechte werking kan hebben op de tanden van het beestje. Verse groenten zijn ook een erg goede brokkenvervanger voor de hond. Uiteraard moet je er nog wel voor gaan zorgen dat je hond groentes gaat eten. Niet iedere hond doet dit namelijk. Wat dat betreft lijken honden toch akelig veel op de mens.